Yleensä, kun teen piirakoita, innostun tekemään niitä useamman kerralla, teen pohjan kaksinkertaisena samalla vaivaamisella ja täytteisiin hieman variaatioita. Tämä piirakka valmistui samalla kun edellisen postaukseni kesäkurpitsa-tomaatti-mozzarellapiirakka ja maistui vallan mainiosti lastenvahdeiksi lupautuneille sukulaisille. Kiitokset vain kaikille osapuolille!
Pohja:
1 dl perunamuusijauhetta
1 dl ruisjauhoja
1 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 dl kermaviiliä
50 gr margariinia
vettä tarpeen mukaan
vähän suolaa
Laita kaikki ainekset kulhoon ja nypi tasaiseksi taikinaksi. Lisää vettä vain, jos taikina tuntuu liian kuivalta. Kääri taikinapallo kelmuun ja anna vetäytyä jääkaapissa, sillä aikaa, kun teet täytteen.
Täyte:
n 500 gr pinaattia
1 isohko punasipuli
2-3 valkosipulinkynttä tai puolikas yksikyntinen valkosipuli
oliiviöljyä paistamiseen
noin lasillinen kuivaa valkoviiniä
200 gr fetajuustoa kuutioina
1 dl kermaviiliä
2 dl maustettua kermaa (kolme sipulia)
3 luomumunaa
suolaa ja pippuria myllystä
auringonkukansiemeniä koristeeksi
Silppua sipulit. Kuullota niitä hetken aikaa öljyssä ja lisää sitten karkeasti silputut pinaatit. Kun pinaatti on hieman kuullottunut lisää joukkoon valkoviini ja sekoittele pannulla, kunnes neste on suurimmaksi osaksi haihtunut. Siirrä paistinpannu hetkeksi syrjään jäähtymään ja valmistele pohja. Painele piirakkataikina voideltuun piirakkavuokaan ja pistele siihen haarukalla reikiä. Paista pohjaa noin 5 minuuttia 180 asteessa. Sekoita kaikki piirakan täytteeseen tulevat ainekset keskenään ja kaada täyte piirakkapohjaan. Sirottele päälle auringonkukansiemeniä ja paista piirakkaa 180 asteessa (itse käytän kiertoilmauunia, tavallisessa voi lämpöä hieman nostaa) noin 30-40 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Tarjoa hieman jäähtyneenä salaatin kanssa iltapalana tai kevyenä lounaana.
Kommentit