IMG_9696.jpg

Monissa blogeissa isoja koristeita tehdään muromassasta ja päätin kokeilla tätä ihmettä itsekin. Ohjeita löytyy monenlaisia, päädyin soveltamaan erittäin yksinkertaista Kinuskikissan ohjetta, jossa käytettiin vain riisimuroja ja vaahtokarkkia. 

Riisimuromassa:

150 g vaahtokarkkeja

7 dl riisimuroja

öljyä

Sulata vaahtokarkit öljytyssä kulhossa mikrossa. Sekoittele puolen minuutin välein, kunnes karkit ovat kokonaan sulaneet. Lisää riisimurot joukkoon ja sekoittele massaa öljytyin käsin (varo, seos on kuumaa!), kunnes se tuntuu tasaiselta. Seoksen voi joko muotoilla ölytyin käsin tai painella sopivaan öljyttyyn vuokaan tai astiaan kovettumaan. Kovettunutta massaa voi muotoilla terävällä veitsellä. Kuvan teekuppia varten painelin massaa juomalasiin, ja annoin jähmettyä seuraavaan päivään. Kuppi on kuorrutettu kahteen kertaan vaahtokarkkimassalla tasaisen lopputuloksen saamiseksi. 

IMG_8860.jpg

Kakkujen kuorruttamisessa sokerimassat ja muut kaupasta saatavat massat ovat näppäriä ja helposti työstettäviä, mutta monet maistuvat aika kamalalta. Itse tehty vaahtokarkkimassa on himpun verran paremman makuista, vaikka törkeän makeaahan tämäkin on. Itse käytän massaan aina valkoisia vaahtokarkkeja, mutta värillisiäkin karkkeja voi käyttää, riippuen siitä, minkä väristä massaa tarvitsee. Massan koostumukseen vaikuttaa olennaisesti käytettävien vaahtokarkkien laatu, jotkut vaativat hieman enemmän tomusokeria, kuin toiset, mutta tällaisilla mittasuhteilla olen saanut hyvin työstettäviä massoja aikaiseksi. 

Vaahtokarkkimassa

300 g vaahtokarkkeja (valkoisia)

1/2 dl vettä

500 g tomusokeria

Laita vaahtokarkit ja vesi mikronkestävään kulhoon. Sulata vaahtokarkit mikrossa. Sekoittele noin puolen minuutin välein. Öljyä yleiskoneen kulho ja taikinakoukku ja kaada noin puolet tomusokerista kulhon pohjalle. Kaada vaahtokarkkisula kulhoon ja lisää loput tomusokerit. Anna yleiskoneen käydä, kunnes seos on tasaista. Mikäli tarvitset vain yhtä väriä, kannattaa värjäys tehdä tässä vaiheessa, muuten jätä massa valkoiseksi. Tässä vaiheessa massa on vielä aika löysää. Vuoraa toinen kulho kelmulla ja ripottele kelmun päälle runsaasti tomusokeria. Kaada massa kelmutettuun kulhoon, ripottele päälle tomusokeria ja kääri tiiviisti kelmuun. Anna jähmettyä seuraavaan päivään. Jähmettynyttä massaa tarvitsee työstää vähän vaahtokarkkien laadusta ja tuoreudesta riippuen. Levitä tomusokeria reilu kerros työpöydälle ja vaivaa massa sopivan kimmoisuuden saavuttamiseksi. Tässä vaivaamisvaiheessa voi myös värjätä massaa. Tämä vaihe on vähän sotkuinen, joten suosittelen käyttämään muovihanskoja. Massa säilyy muovikelmuun käärittynä useita viikkojakin käyttökelpoisena.