Hyvät ystävämme sanoivat toisilleen tahdon ja sain kunnian leipoa heille hääkakun heidän suureen päiväänsä. En ole ennen leiponut hääkakkua, joten tehtävä vähintäänkin jännitti, mutta en ole ikinä ollut hyvä kieltäytymään haasteista. Morsian rakastaa salmiakkia ja lakritsia, ja hän toivoi kakkuun lakritsin ja valkosuklaan makuja, vaihtoehtoisesti ehkä passionin tai jonkun sitruksen makua. Ensimmäiset luonnokseni näyttivät siis tällaisilta:
Koska ensisijainen toive oli lakritsinen kakku, raavin hetken päätäni ja päädyin tekemään ensimmäisen koekakun suklaan ja lakritsan makuisena. Koristeluun käytin salmiakki-lakritsi-valkosuklaapalloja, kakku on päällystettu lakritsilla maustetulla suklaamassalla. Hääparia miellytti kakun ruskea väri, joten koristeluideoita oli helppo jatkaa tältä pohjalta.
Joskus leivontahommissakin joutuu turvautumaan paperiin ja kynään, muutama koristeluluonnos syntyi.
Seuraavassa koekakussa onkin neljä kakkua yhdessä. Makuina on valkosuklaamousse-passion-sitruuna-curd, valkosuklaamousse-sitruuna-curd, valkosuklaamousse-passion-curd ja tummasuklaa-lakritsimousse. Koristeluita oli kätevä testata minimuodossa. Oma suosikkini oli "kivikakku", eli soranmuotoisella suklaalla koristeltu kakku, hääpari päätyi hippityyliseen kukkakakkuun, se sointuisi hyvin puutarhajuhliin.
Lautasellinen minikakkuja luonnoskasan päällä.
SIlkkinauha pikeerikoristeluin: eleettömän tyylikäs?
Maitosuklaasta tehdyillä "sorakivillä" koristeltu kakku. Tästä olisi väännetty monta "pitkä ja kivinen tie"-tyyppistä vitsiä. Tosin se oli oma suosikkini (rakastan myös huonoja vitsejä).
Kultaista pitsiä on jo nähty...
Hippityypinen kukkakakku, koristeluun käytetty maitosuklaalla kuorrutettuja auringonkukansiemeniä.
Tällaiseen kakkuun päädyimme siis:
Suklaa-lakritsakakku valkosuklaamoussella ja sitruuna-curdilla (n. 70 hengelle)
Pohja:
20,5 dl jauhoja
5 dl kaakaojauhetta
2,5 tl soodaa
7,5 tl leivinjauhetta
5 tl vaniljauutetta
10 rkl lakritsauutetta (Urtekram)
12,5 dl sokeria
1 tl suolaa
5 luomukanamunaa
5 dl vahvaa kahvia
7,5 dl maitoa
2,5 tl omenaviinietikkaa
5 dl rypsiöljyä
Näin yhteen laskettuna, nuo määrät näyttävät aika koomisilta :). Kotiuunimme ei kuitenkaan pysty käsittelemään tällaisia määriä, joten tein kakkutaikinan kolmessa osassa ja paistoin kakun kuudessa vuoassa. Kerrosten halkaisijat olivat 15 cm, 20 cm ja 26 cm. Mikäli haluat kakkupohjan tekoon tarkemmat ohjeet, voit tarkistaa ne täältä.
Valkosuklaamousse:
1,1 kg valkosuklaata sulatettuna
730 g mascarpone-juustoa
11 dl vispikermaa vaahdotettuna
Yhdistä jäähtynyt suklaasula ja mascarpone ja kääntele sekaan kermavaahto.
Sitruunacurd:
5 dl sitruunamehua
10 sitruunan raastettu kuori
8 luomukananmunan keltuaista
3 3/4 dl hillosokeria
180 g voita
Sitruunacurdin ohjeen olen postannut aiemmin tänne.
Kaulittava suklaakuorrute:
800 g tummaa suklaata
8 dl vaaleaa siirappia
16 dl tomusokeria
8 rkl lakritsijauhetta
Sulata suklaa vesihauteessa. Lämmitä siirappia kattilassa sen verran, että se muuttuu hieman juoksevammaksi. Kaada sekaan tomusokeri, lakritsijauhe ja sulatettu suklaa. Sekoita tasaiseksi ja kaada isoon leivinpaperilla vuorattuun kulhoon. Anna jähmettyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Massa on hyvä ottaa huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen kaulimista. Mitä tummempi suklaa, sen kovempaa massa on. Tavalliseen kakkuun riittää neljäsosa tästä annoksesta. Kaulimisessa kannattaa käyttää kaakaojauhetta, ei tomusokeria, niin massan kaunis väri ei kärsi. Tässä kakussa käytin tartuntapohjana massan alle lakritsilla maustettua suklaakreemiä.
Kakku on kasattu viidessä osassa. Kahdessa alimmassa kakussa on välipohja, eli yksi leikattava pala ei siten ole ihan mahdottoman korkea. Kakku on tuettu paksuilla pilleillä.
Valmis kakku painoi 10,8 kg! Olin alunperin ajatellut laittaa kakun Iittalan Kastehelmi-sarjan jalalliselle kakkuvadille, mutta aikani jalan liitosta tuijotettuani, päädyin siihen, etten kuitenkaan uskaltanut. Kakku siis päätyi ihan tavalliselle kakkualustalle. Soitin kyllä Iittalan asiakaspalveluun, ja kysyin, että onko heillä tietoa siitä, kuinka paljon painoa kyseinen vati kestää. Ei kuulemma ollut. Eikä kukaan ollut aiemmin kysynyt tällaista. Tällainen epäkohta tuli siis ilmi :).
Lähikuvia ylimmäin kerroksen kukista.
Toisen kerroksen kukissa on varret.
Pohjakerroksessa on versoja. Joka kerrosta kiertävä kolmikerroksinen koristeraita oli yllättävän työläs askarreltava. Siemenet on liimattu kiinni kakkuun suklaasulalla.
Näin kakku asettui juhlapöytään. Hääpari ei halunnut perinteistä morsiusparia kakun päälle, joten askartelin paperista ja grillitikuista yksinkertaisen viirikoristeen kakun päälle.
Kommentit