IMG_7615.jpg

Hyvät ystävämme sanoivat toisilleen tahdon ja sain kunnian leipoa heille hääkakun heidän suureen päiväänsä. En ole ennen leiponut hääkakkua, joten tehtävä vähintäänkin jännitti, mutta en ole ikinä ollut hyvä kieltäytymään haasteista. Morsian rakastaa salmiakkia ja lakritsia, ja hän toivoi kakkuun lakritsin ja valkosuklaan makuja, vaihtoehtoisesti ehkä passionin tai jonkun sitruksen makua. Ensimmäiset luonnokseni näyttivät siis tällaisilta:

IMG_8828.jpg

Koska ensisijainen toive oli lakritsinen kakku, raavin hetken päätäni ja päädyin tekemään ensimmäisen koekakun suklaan ja lakritsan makuisena. Koristeluun käytin salmiakki-lakritsi-valkosuklaapalloja, kakku on päällystettu lakritsilla maustetulla  suklaamassalla. Hääparia miellytti kakun ruskea väri, joten koristeluideoita oli helppo jatkaa tältä pohjalta. 

IMG_7325.jpg

Joskus leivontahommissakin joutuu turvautumaan paperiin ja kynään, muutama koristeluluonnos syntyi.

IMG_7574.jpg

Seuraavassa koekakussa onkin neljä kakkua yhdessä. Makuina on valkosuklaamousse-passion-sitruuna-curd, valkosuklaamousse-sitruuna-curd, valkosuklaamousse-passion-curd ja tummasuklaa-lakritsimousse. Koristeluita oli kätevä testata minimuodossa. Oma suosikkini oli "kivikakku", eli soranmuotoisella suklaalla koristeltu kakku, hääpari päätyi hippityyliseen kukkakakkuun, se sointuisi hyvin puutarhajuhliin. 

IMG_7576.jpg

Lautasellinen minikakkuja luonnoskasan päällä. 

IMG_7571.jpg

SIlkkinauha pikeerikoristeluin: eleettömän tyylikäs?

IMG_7570.jpg

Maitosuklaasta tehdyillä "sorakivillä" koristeltu kakku. Tästä olisi väännetty monta "pitkä ja kivinen tie"-tyyppistä vitsiä. Tosin se oli oma suosikkini (rakastan myös huonoja vitsejä).

IMG_7562.jpg

Kultaista pitsiä on jo nähty...

IMG_7557.jpg

Hippityypinen kukkakakku, koristeluun käytetty maitosuklaalla kuorrutettuja auringonkukansiemeniä. 

Tällaiseen kakkuun päädyimme siis:

Suklaa-lakritsakakku valkosuklaamoussella ja sitruuna-curdilla (n. 70 hengelle)

Pohja:

20,5 dl jauhoja

5 dl kaakaojauhetta

2,5 tl soodaa

7,5 tl leivinjauhetta

5 tl vaniljauutetta

10 rkl lakritsauutetta (Urtekram)

12,5 dl sokeria

1 tl suolaa

5 luomukanamunaa

5 dl vahvaa kahvia

7,5 dl maitoa

2,5 tl omenaviinietikkaa

5 dl rypsiöljyä

Näin yhteen laskettuna, nuo määrät näyttävät aika koomisilta :). Kotiuunimme ei kuitenkaan pysty käsittelemään tällaisia määriä, joten tein kakkutaikinan kolmessa osassa ja paistoin kakun kuudessa vuoassa. Kerrosten halkaisijat olivat 15 cm, 20 cm ja 26 cm. Mikäli haluat kakkupohjan tekoon tarkemmat ohjeet, voit tarkistaa ne täältä.

Valkosuklaamousse:

1,1 kg valkosuklaata sulatettuna

730 g mascarpone-juustoa

11 dl vispikermaa vaahdotettuna

Yhdistä jäähtynyt suklaasula ja mascarpone ja kääntele sekaan kermavaahto.

Sitruunacurd:

5 dl sitruunamehua

10 sitruunan raastettu kuori

8 luomukananmunan keltuaista

3 3/4 dl hillosokeria

180 g voita

Sitruunacurdin ohjeen olen postannut aiemmin tänne.

Kaulittava suklaakuorrute:

800 g tummaa suklaata

8 dl vaaleaa siirappia

16 dl tomusokeria

8 rkl lakritsijauhetta

Sulata suklaa vesihauteessa. Lämmitä siirappia kattilassa sen verran, että se muuttuu hieman juoksevammaksi. Kaada sekaan tomusokeri, lakritsijauhe ja sulatettu suklaa. Sekoita tasaiseksi ja kaada isoon leivinpaperilla vuorattuun kulhoon. Anna jähmettyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Massa on hyvä ottaa huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen kaulimista. Mitä tummempi suklaa, sen kovempaa massa on. Tavalliseen kakkuun riittää neljäsosa tästä annoksesta. Kaulimisessa kannattaa käyttää kaakaojauhetta, ei tomusokeria, niin massan kaunis väri ei kärsi. Tässä kakussa käytin tartuntapohjana massan alle lakritsilla maustettua suklaakreemiä.

Kakku on kasattu viidessä osassa. Kahdessa alimmassa kakussa on välipohja, eli yksi leikattava pala ei siten ole ihan mahdottoman korkea. Kakku on tuettu paksuilla pilleillä. 

Valmis kakku painoi 10,8 kg! Olin alunperin ajatellut laittaa kakun Iittalan Kastehelmi-sarjan jalalliselle kakkuvadille, mutta aikani jalan liitosta tuijotettuani, päädyin siihen, etten kuitenkaan uskaltanut. Kakku siis päätyi ihan tavalliselle kakkualustalle. Soitin kyllä Iittalan asiakaspalveluun, ja kysyin, että onko heillä tietoa siitä, kuinka paljon painoa kyseinen vati kestää. Ei kuulemma ollut. Eikä kukaan ollut aiemmin kysynyt tällaista. Tällainen epäkohta tuli siis ilmi :). 

IMG_7597.jpg

Lähikuvia ylimmäin kerroksen kukista. 

IMG_7619.jpg

Toisen kerroksen kukissa on varret.

IMG_7618.jpg

Pohjakerroksessa on versoja. Joka kerrosta kiertävä kolmikerroksinen koristeraita oli yllättävän työläs askarreltava. Siemenet on liimattu kiinni kakkuun suklaasulalla. 

IMG_7666.jpg

Näin kakku asettui juhlapöytään. Hääpari ei halunnut perinteistä morsiusparia kakun päälle, joten askartelin paperista ja grillitikuista yksinkertaisen viirikoristeen kakun päälle. 

IMG_7668.jpg