IMG_0807-normal.jpg

Yläasteen kotitaloustunneilla varmasti jokainen suomalainen on joutunut tekemään skonseeja, eli teeleipiä. Silloin en niitä kovin korkealle arvostanut, yleensä ne olivatkin jauhoisia, puisevia tai molempia. Nyttemmin olen näitä tehnyt useastikin, yleensä kun saan vartin varoituksella tietää yllätysvieraista ja meillä ei ole mitään tarjottavaa, tai kun lapset ovat nälkäisiä ja leipäkin on unohtunut ostaa... Yleensä yllätysvieraat arvostavat leipomuksiani enemmän kuin lapset, mutta se ei taas kuulu tähän ;). 

 

Tänään oli taas yllätysvieraiden vuoro. Olemme olleet viikonlopun reissussa ja pikku-A:n paras ystävä tuli äitinsä kanssa aamusta playdatelle. Pikkuihmiset tyytyvät Muumikekseihin, meille mammoille leivoin tällaisia skonsseja periaatteella "mitä kaapista löytyy". Tällä kertaa sieltä löytyi seuraavaa:

 

Mozzarella-tomaatti skonssit (9 isoa teeleipää)

1 pallo mozzarellaa kuutioituna

5 aurinkokuivattua tomaattia kuutioituna

1 pieni tomaatti pieninä kuutioina

0,5 dl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä

2,5 dl maitoa

3 dl vehnäjauhoja

3 dl täysjyvävehnäjauhoja

2,5 tl leivinjauhetta

0,5 tl suolaa

2 tl pestoa

Sekoita kuivat ainekset isossa kulholla. Sekoita muut ainekset toisessa kulhossa. Yhdistä ainekset keskenään ja sekoita nopeasti taikinaksi. Lisää tarpeen mukaan seokseen joko jauhoja tai maitoa, mikäli se tuntuu liian löysältä tai kuivalta. Nostele kahden lusikan avulla 9 samankokoista kekoa uunipellille ja laita 200 asteeseen (kiertoilma n 180) n 10-15 minuuttia. 

IMG_0803-normal.jpg

Epämääräisiä kekoja matkalla uuniin. Valmistukseen menee noin 5 minuuttia, riippuen pilkkomisnopeudesta ;). Nämä voi tarjoilla ihan sellaisenaan voin kanssa, mieluiten tietysti suoraan uunista nostettuna. Skonssien huono puoli on niiden kehno säilyvyys, seuraavana päivänä ovat jo aika kuivia. Näillä ei sitä ongelmaa tosin ollut. Syötiin kaikki pois, hyvin tekivät kauppansa!