IMG_3481.jpg

Tänä vuonna tein tosiaan 17 kiloa piparkakkutaikinaa. Siitä tein:

9 muumitaloa

5 valkoista piparkakkutaloa

3 minitaloa

4 lyhtyä

3 isohkoa kirkkoa

4 enkeliä

ja muutaman pellillisen peruspiparkakkuja syötäväksi. 

Jos talomme olisi täydellinen, ja meillä olisi erillinen leipomiskeittiö ja toinen keittiö kolmilapsisen perheen arjen pyörittämistä varten, homma olisi oikein hyvin hanskassa. Valitettavasti näin ei ole ja muutaman viikon ajan väistelimme puolivalmiita piparkakkuprojekteja sen verran, että uskon että koko perhe on ihan tyytyväinen siitä, että piparkakkuvimma tulee allekirjoittaneelle vain kerran vuodessa. 

Lapsetkin saivat tehdä ylläolevassa kuvassa näkyvät pikkutalot. Niissä on enemmän karkkia, kuin piparkakkua, mutta lapset olivat kovin tyytyväisiä taloihinsa. Erityisesti, kun ne sai joulun jälkeen syödä! Tosin iso-A totesi, että ensi vuonna hän tekee talon, jossa ei ole ollenkaan karkkia tai muita koristeluita, koska hänen mielestään piparkakku on parempaa kuin karkki, ja nyt hän ei jaksanyt syödä muuta kuin karkit talon päältä. Katsotaan, muistaakohan sankari tätä ensi vuonna...

Tein muutaman havainnon piparkakkutaikinasta, tärkein lienee se, että taikinaan kannattaa käyttää ehdottomasti voita. Maku on aivan eri, kuin margariinilla leivottu taikina. Voihin leivottu taikina on jonkin verran hauraampaa, mikä kannattaa ottaa huomioon piparkakkutaloja kasatessa. Toisaalta hieman haperoa piparkakkua on jäähtyneenä helpompi muotoilla terävällä veitsellä. Esimerkiksi muumitalon reunoja kannattaa veitsellä muokata viistoiksi, niin, että sopivat paremmin mutterin muotoon. Tämä sujui paljon helpommin voihin tehdyllä taikinalla. 

 

Piparkakkutaikina (kaksinkertainen annos mahtuu vielä hyvin yleiskoneeseen)

1 1/2 dl siirappia

2 1/2 dl sokeria

250 g voita

2 tl kanelia

2 tl inkivääriä

1 tl neilikkaa

2 tl pomeranssin kuorta

2 munaa

2 1/2 tl soodaa

8-10 dl vehnäjauhoja

Mittaa siirappi, sokeri, voi ja mausteet kattilaan. Anna kiehahtaa. Jäähdytä seos ja lisää munat. Sekoita hyvin ja lisää jauhot, joihin on sekoitettu sooda. Tarkista vielä jauhojen määrä ja lisää tarvittaessa jos taikina on liian löysää. Anna kovettua yön yli jääkaapissa. 

Tämä ohje on iloleipurin kirkkomuotti-sarjan laatikosta peräisin.