IMG_0866.jpg

Tänä vuonna joulu on päässyt yllättämään minut toden teolla. Joulukuu on jo pitkällä ja piparkakkutalot on vielä kasaamatta, joulukortit tekemättä eikä oikeastaan mitään muutakaan ole tullut tehtyä. Viikonloppuna tein kuitenkin lohipiirakan, joka on meillä varma joulun merkki. Tämä on minun versioni perinteisestä venäläisestä piirakasta, kulibjakasta. Voitaikinapiirakka on vähän niinkuin voileipäkakku, jotenkin nolon retro, mutta kovin herkullinen. Nolo tai ei, niin jonkinlainen lohipiirakka meillä kuuluu aina jouluun, ja tämä sopii oikein hyvin glögin kanssa syötäväksi. Tästä ohjeesta tulee uunipellillinen. 

Taikina:

250 g huoneenlämpöistä voita

250 g rahkaa

3 dl vehnäjauhoja

3 dl täysjyvävehnäjauhoja

n 1 tl suolaa

Yhdistä kaikki ainekset ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Jos taikina tuntuu kovalta, voi siihen lisätä vähän vettä. Tee taikinasta pallo, kääräise se kelmuun ja laita jääkaappiin lepäämään hetkeksi. 

Täyte:

800 g lohta

suolaa ja pippuria myllystä

8 kovaksi keitettyä kananmunaa

n. 4 dl täysjyväohraa (suolaa tai kasvis/kalafondia keitinveteen)

1 pkt ravunmakuista Viola-tuorejuustoa

tuoretta tilliä

kananmuna voiteluun

Keitä ohra pakkauksen ohjeen mukaan. Poista lohesta nahka ja viipaloi filee ohuiksi siivuiksi. Kuori kananmunat ja viipaloi ne. Valuta keitetty ohra ja sekoita joukkoon tuorejuusto.

Kauli taikinasta kaksi uunipellin kokoista levyä. Nosta toinen levy leivinpaperoidulle uunipellille, levitä päälle ensiksi ohra, sitten lohisiivut. Mausta lohi suolalla ja pippurilla ja levitä viimeiseksi päälle kananmunaviipaleet. Nosta kansilevy piirakan päälle ja nipistele reunat hyvin kiinni. Sauman voi taittaa piirakan alle. Jos taikinaa jää yli, voi piirakan koristella ylimääräisellä taikinalla. Voitele piirakan pinta kananmunalla, pistele reikiä kanteen ja paista 180 asteessa noin 30 minuuttia. 

IMG_0865.jpg

 

IMG_0859.jpg