IMG_4173-normal.jpg

 

Työkaverini jäi eläkkeelle ja tein hänelle tällaisen lehmäkakun läksiäisjuhliin, lehmät kun kuuluvat tiiviisti työnkuvaamme. Mauksi valikoitui suklaa, kahvi ja Bailey's-likööri, hyvää oli. Kuorrutus on itsetehtyä vaahtokarkkimassaa, se on edes himpun verran paremman makuista, kuin ostettu, mutta onhan tuokin aika makeaa tavaraa. Ja joo, lautanen on aivan liian pieni tuollaiselle möhkö-kakulle, tiedän...

 

Pohja:

10 luomumunaa

3 3/4 dl sokeria

2 1/2 dl vehnajauhoja

2 1/2 dl perunajauhoja

5 rkl tummaa kaakaojauhetta

3 1/2 tl leivinjauhetta

 

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi isossa kulhossa, lisää varovasti sekoittaen keskenään sekoitetut kuivat aineet. Levitä taikina kolmelle uunipellille, kiertoilmauunissa voi paistaa kaksi pohjaa kerralla, tavallisessa vain yhden. Paista pohjaa 6-8 minuuttia 200 asteessa. Kumoa kakkupohja sokeroidulle leivinpaperille ja irrota leivinpaperi heti pohjan päältä. 

 

Kostutuksena 50:50 kahvi ja maito, tilkka Bailey'siä mukaan, kakkuun ja leivoksiin yhteensä n. 5 dl

 

Suklaa-Bailey's täyte:

 

4 dl vispikermaa

250 g mascarponea

200 g Fazerin sinistä sulatettuna

1 dl Bailey's-likööriä

4 liivatetta

 

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sulata suklaa vesihauteessa. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Sekoita macarpone ja suklaasula keskenään, kääntele kermavaahto joukkoon. Laita Bailey's ja kuivaksipuristetut liivatteet pieneen kattilaan ja lämmitä juuri sen verran, että liivate liukenee. Anna jäähtyä, valuta ohuena nauhana täytteen joukkoon kokoajan huolellisesti sekoittaen. 

 

Suklaa-cappuccino täyte:

 

4 dl vispikermaa

200 g pätkistä rouhittuna

½ dl vettä + 2 kukkurallista rkl cappuccinojauhetta

6 liivatetta

250 g mascarponea

 

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Sekoita cappucinojauhe veteen pienessä kattilassa, lisää kuivaksi puristetut liivatteet ja lämmitä sen verran, että liivatteet sulavat. Sekoita Pätkisrouhe mascarpone-juustoon ja lisää liivatteet ohuena norona juustoon kokoajan vatkaten. Kääntele kermavaahto juuston joukkoon. 

 

IMG_4170-normal.jpg

 

Kakun kokoaminen:

 

Piirrä ensin leivinpaperille malli kakusta ja leikkaa levypohjista kolme kerrosta kakkuun. Aloita kakun kasaaminen kostuttamalla alin pohja. Levitä runsaasti täytettä ja laita päälle seuraava kakkukerros ja toista edelliset työvaiheet. Muista kostuttaa hyvin myös ylin kerros. Ylintä kerrosta voi vähän muotoilla terävällä veitsellä, ettei lehmän reunat jää kovin teräviksi. Levitä päälle maltillinen kerros täytettä ja anna hyytyä muutama tunti jääkaapissa. Kuorruta hyytynyt kakku vaahtokarkkimassalla. 

Täytteet ja kakkupohja riittivät lisäksi kahdeksaan pikkukakkuun, jotka tein pieniin kahvikuppeihin. Kupit kannattaa vuorata kelmulla, niin hyytyneet leivokset on helppo nostaa pois kupeista. Kuppeihin ladotaan vuorotellen kakunphjanpalasia ja täytettä, palojen koolla ja muodolla ei ole niin väliä, kunhan muistaa kostuttaa kakun hyvin. Kun leivokset ovat hyytyneet, voi ne kumota ja varovasti irroittaa kelmun. Pintaan kannattaa sipaista ohut kerros kermavaahtoa tarttumapinnaksi vaahtokarkkimassalle. Itse liimasin kiinni "lehmälaikut" juoksevalla hunajalla, mikä ei ollutkaan niin hyvä idea, hunaja tahri ikävästi valkoisia osia. 

 

IMG_4171-normal.jpg

Lehmäkakku ja pienet "lehmäprinsessaleivokset" menossa juhliin.