IMG_0052-normal.jpg

Caesar-salaatti on yksi lemppareistani. Valitettavan usein ravintoissa siitä saa vain kamalan version, jossa on aivan liikaa kastiketta tai kastike on jotakin majoneesipohjaista litkua, yök. Tällä kertaa kokeilin avokado-vimmassani laittaa avokadoa salaattikastikkeeseen, ja sehän toimi vallan mainiosti. Kastikkeesta tulee ihanan kermaisen pehmeä, mutta jos et pidä avokadosta, voit sen jättää hyvin pois. Tärkeintä ceasar-salaatin valmistuksessa on muistaa, että salaatin tulee olla ehdottoman hyvää ja rapeaa, sekä krutonkien maukkaita. Sekoita kastike salaattiin vasta juuri ennen tarjoilua, muuten salaatti veltostuu, eikä kenellään ole kivaa :). 

Caesar-salaatti (4 annosta)

Romaine-salaattia (tai jotakin muuta rapeaa salaattia)

Krutonkeja

Kastike:

2 rkl sitruunamehua

3/4 dl parmesaaniraastetta

2 anjovisfilettä (eli sardelleja, ei niitä Janssoninkiusaukseen laitettavia maustekaloja)

1/2 rkl worchester-kastiketta

1/2 tl punaviinietikkaa

1 tl dijonsinappia

1 valkosipulinkynsi

1/2 dl oliiviöljyä

1/4 dl vettä

1/2 tl suolaa

1/2 tl mustapippuria

(1 kypsä avokado)

Mittaa kaikki ainekset blenderiin ja aja seos tasaiseksi. Maista kastiketta ja lisää tarpeen mukaan sitruunamehua, parmesaania, suolaa tai pippuria. Kastikkeen voi tehdä etukäteen valmiiksi, säilytä sitä tarjoiluhetkeen asti jääkaapissa tiiviisti suljetussa rasiassa. Avokado-kastike voi tosin tummua jonkin verran säilytyksen aikana.  

Krutongit voi myös tehdä hyvissä ajoin etukäteen valmiiksi. Itse käytän yleensä hieman kuivahtanutta kauraleipää. Leikkaa leipä reilun kuutiosentin kokoisiksi palasiksi, levitä kuutiot uunipellille. Sulata voita pienessä kattilassa ja lisää siihen valkosipulisilppua oman maun mukaan. Valuta voiseos krutonkien päälle ja laita pelti uuniin 200 asteeseen noin 10 minuutiksi. Kääntele krutonkeja välillä. 

Sekoita salaatti juuri ennen tarjoilua isossa kulhossa, koristele annos parmesaanilastuilla. Salaatti on minusta vallan mainio pelkästään krutonkien kanssa, mutta lisänä  voi tarjota katkarapuja, jokirapuja tai kanaa. 

 

 

IMG_0048-normal.jpg