IMG_9883-normal.jpg

Kävimme mieheni kanssa alkukesästä kahdestaan Tukholmassa pidennetyn viikonlopun verran. Olimme etukäteen päättäneet käyvämme monessa ihanassa ravintolassa syömässä, kun kerrankin olimme ilman lapsia reissussa. Mutta kuten usein käy, päätti kohtalo toisin ja mieheni sai kamalan flunssan, joka vei makuaistin kokonaan. Eli kävimme joka päivä elokuvissa ja elimme pop corneilla, karkeilla ja limulla. Not so gourmet, mutta kivaa laatuaikaa sekin. Koska kelit suosivat, teimme pienen kävelyretken Södermalmille, varta vasten katsomaan toffeen valmistusta Pärlans-kahvilaan. Kahvila on aivan kuin aikamatka 50-luvulle, toffeet on pakattu niin kauniisti ja sisustus noudattelee loppuun asti yhtä tyylikästä linjaa. Suosittelen lämpimästi! Tietysti jokaisessa asiassa on kääntöpuolensa, Pärlansin namut eivät ole ihan ilmaisia, mutta mainoksen sanoin "Elämä on!". Sorruin ostamaan kahvilasta heidän oman reseptikirjan, ja yllätys oli melkoinen, kun tein itse toffeeta kirjan ohjeen mukaan ja se maistui ihan yhtä hyvältä kuin Pärlansilta ostettu! Eli tässä teille mahtava piparminttutoffeen resepti, tätä teen varmasti niin usein, että saan kohta käytettyä loppuun kaapissa olevat kolme piparminttuöljypulloa :). 

 

Piparminttutoffee Pärlansin tapaan:

 

80 gr voita

2 dl kuohukermaa

1/2 tl merisuolaa

1/2 vaniljatanko tai 1/2 tl aitoa vaniljajauhetta

170 gr glukoosisiirappia

250 gr hienoa sokeria

1/2 tl piparminttuöljyä

koristeluun Marianne-rouhetta

 

Halkaise vaniljatanko ja kaavi siitä siemenet. Laita vaniljatanko ja siemenet pieneen kattilaan kerman, voin ja suolan kera ja sulata miedolla lämmöllä. Mittaa paksupohjaiseen kattilaan glukoosisiirappi ja sokeri ja sulata kovalla lämmöllä, kunnes seos on 170 asteista ja kauniin kullanruskeaa. 

Ota karamellisoitunut sokeri levyltä ja sekoita siihen varovasti kermaseos. Tässä vaiheessa seos poreilee vallan holtittomasti, joten sekoita hyvin. Laita seos takaisin liedelle miedolle lämmölle ja sekoita välillä, ettei toffee pala pohjaan. Kun seos on 124 asteista, nosta kattila liedeltä. Voit tehdä vielä pisaratestin, eli tiputa pieni pisara toffeeta kylmään vesilasiin, mikäli voit pyöritellä toffeesta pienen pallon, joka ei tartu sormiisi, on toffee valmista. Mikäli seos tuntuu vielä vähän tahmaiselta ja pehmeältä, keitä vielä hetken aikaa. 

Ota vaniljatanko pois kattilasta ja sekoita joukkoon piparminttuöljy. Kannattaa maistaa seosta tässä vaiheessa, koska eri öljyissä voi olla eroja, maistamalla saat omaan makuusi sopivan piparminttuisuuden. Maistelu kannattaa tehdä pisaratestin avulla, koska toffee on kauan tosi kuumaa! Levitä toffeeseos laakeaan leivinparilla vuodattuun vuokaan ja levitä päälle Marianne-rouhetta. Anna jähmettyä vähintään neljä tuntia ja leikkaa herkku sopivan kokoisiin palasiin ja kääri paperiin. (tai syö heti kaikki pois!)

IMG_9930-normal.jpg

Sokeri ja glukoosisiirappi saavat kauniin värin, kun lämpö on oikea.

IMG_9925-normal.jpg

Kerman ja voin lisäyksen jälkeen kattila alkaa porista oikein kunnolla.

IMG_9933-normal.jpg

Levitä toffee jähmettymään leivinpaperin päälle ja ripottele pinnalle rouhittuja Marianne-karkkeja. 

IMG_9858-normal.jpg

Leikkaa jähmettynyt toffee annospaloihin. 

IMG_9875-normal.jpg

Kääri palat leivinpaperista leikattuun käärepaperiin.

IMG_9909-normal.jpg

Fiilistele hienostunutta 50-luvun tunnelmaa :).