Olimme mieheni kanssa pidennetyn viikonlopun reissussa ja appivanhempani tulivat lastenvahdeiksi meille. Tein muutaman suolaisen piirakan heille "pikaruoaksi", salaatin kanssa tämä käy hyvin ruokaisana iltapalana tai välipalana, miksei jopa kevyenä lounaana.
Pohja:
1 dl perunamuusijauhetta
1 dl ruisjauhoja
1 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 dl kermaviiliä
50 gr margariinia
vettä tarpeen mukaan
vähän suolaa
Laita kaikki ainekset kulhoon ja nypi tasaiseksi taikinaksi. Lisää vettä vain, jos taikina tuntuu liaan kuivalta. Kääri taikinapallo kelmuun ja anna vetäytyä jääkaapissa, sillä aikaa, kun teet täytteen.
Täyte:
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
3 luomumunaa
2 dl ruoanvalmistuskermaa
1 dl kermaviiliä
suolaa ja pippuria myllystä
tuoretta basilikaa silputtuna
1 pallo mozzarellajuustoa
noin 10 kirsikkatomaattia
pinjansiemeniä koristeeksi
Halkaise kesäkurpitsa ja siivuta puolikkaat parin millin siivuiksi. Silppua sipulit. Kuullota kesäkurpitsaviipaleita ja sipulisilppua oliiviöljyssä, kunnes vihannekset ovat vähän pehmenneet. Mausta suolalla ja pippurilla ja siirrä pannu sivuun jäähtymään hetkeksi. Sillä aikaa, kun vihannekset jäähtyvät, painele taikina voideltuun piirakkavuokaan, pistele pohjaan reikiä haarukalla ja paista pohjaa noin 5 minuuttia 180 asteessa. Levitä sipuli-kesäkurpitsaseos piirakkapohjan päälle. Sekoita kerma, kermaviili, basilika, munat sekä kuutioitu mozzarella ja mausta seos suolalla ja pippurilla. Kaada munamaitoseos vuokaan, painele pinnalle kirsikkatomaatinpuolikkaita ja sirottele pinjansiemeniä pinnalle. Paista 180 asteessa (itse käytän kiertoilmaa, tavallisessa uunissa lämpö voi olla hieman korkeampi) noin 30-40 minuuttia, kunnes piirakka on hyytynyt. Mikäli piirakka uhkaa tummua liikaa, laita paistoajan loppupuolella folio piirakan päälle. Tarjoa piirakka vähän jäähtyneenä raikkaan salaatin kanssa.
Kommentit