IMG_7143.jpg

Pataleipä oli jokin aikaa sitten kaikkien ruokablogien hitti. Koska minä olen aina kaikista trendeistä jäljessä, niin näköjään sitten tässäkin. Tämä ohje on peräisin ihanasta Vege!-keittokirjasta, jonka sain vähän aikaa sitten mieheltäni lahjaksi. Leipä oli aivan älyttömän helppotekoinen ja todella maukas, vaikka onkin käytännössä pelkkää vehnää. Ja kuori oli niin rapea, etten ole aiemmin sellaista saanut itse aikaiseksi. Itseasiassa, tätä kirjoittaessani, paistuu toinen pataleipä juuri uunissa, siihen olen laittanut paljon täysjyvävehnää. Kerron siitä myöhemmin, mikäli leipä onnistuu! Mutta nyt itse asiaan, eli helppoakin helpompi:

Pataleipä:

1 dl ruisjauhoa

7 dl vehnäjauhoja

1,5 tl suolaa

1/2 tl kuivahiivaa

4 dl kädenlämpöistä vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vesi, sekoita taikinatasaiseksi mahdollisimman nopeasti, älä vaivaa. Peitä astia tiiviisti muovikelmulla ja jätä lämpöiseen paikkaan 8-24 tunniksi. 

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile siitä pallo, älä edelleenkään vaivaa taikinaa. Peitä taikinapallo muovikelmulla ja anna sen levätä 0,5-2 tuntia. Laita valurautainen pata tyhjänä uuniin lämpenemään noin puoleksi tunniksi. Kun pata on kuuma, nosta se uunista ja laita taikinapallo pataan. Emaloitua tai muulla tavoin pinnoitettua pataa ei tarvitse öljytä. Laita kansi päälle ja nosta pata uuniin. Puolen tunnin päästä ota varovasti padan kansi pois, ja jatka paistamista vielä noin vartin ajan. Kumoa paistunut leipä varovasti ritilälle jäähtymään. 

IMG_7241.jpg

Tässä lupaamani tilannekatsaus: Tähän leipään laitoin 3 dl tavallisia vehnäjauhoja ja 4 dl täysjyvävehnäjauhoja ja leipä oli ulkoisesti oikein mainio. Koostumus oli hieman tiiviimpi, kuin pelkällä tavallisella vehnäjauholla toteutettuna, ja sopii ehkä vähän paremmin arkileiväksi. Juhlien herkkuhetkiin aion jatkossa kyllä tehdä tätä leipää ihan tavallisella vehnäjauhoilla.