IMG_2574-normal.jpg

Tyttäreni tahtoi My Little Pony-aiheisen kakun syntymäpäivilleen. Mieluisin poneista on Rainbow Dash ja mieluiten hän olisi halunnut Ponyn muotoisen kakun. Tuossa ponissa on kuitenkin niin paljon värejä ja ulokkeita, että ajattelin, että se sokerimassan määrä ei enää ole ihan kivan makuinen kakun pinnassa, joten kiersin ongelman maalaamalla ponin kakun pintaan. Olen myös ollut kiinnostunut kakkupitseistä pidemmän aikaa, ja ajattelin, että tällaiseen tyttömäiseen kakkuun voisi sopia pitsikokeilu. 

IMG_2390-normal.jpg

Maalasin ponyn kuvan kaulittuun vaahtokarkkimassaan. Kuvan tulostin netistä, leikkasin irti ääriviivoja myöten ja jäljensin ääriviivat alustaan ohuella siveltimellä. Loput ponystä tein ihan käsivaralla. Väreinä käytin Wiltonin pastavärejä, laimennan värit alkoholilla, se haihtuu kuivuessaan pois kakun pinnasta. 

IMG_2393-normal.jpg

Sitten kakkupitsien kimppuun. Tilasin nettikaupasta silikonisen pitsimaton ja pitsimassajauhetta. Täynnä intoa vatkailin pitsimassan paketin ohjeen mukaan ja värjäsin sen ponyn siniseksi. Leivontablogeissa kautta linjan kehutaan kuinka helppoa se on, ja lapsikin sen osaa. Eli levittelin massaa tarkasti maton joka koloon ja sitten vain uuniin hetkeksi aikaa. Ohjeen mukaan 10-20 minuuttia pitäisi riittää. 20 minuutin jälkeen olin jo vallan kärsimätön ja nappasin maton uunista. Aloin varovasti irroittelemaan pitsiä matosta. Noin 5 minuutin väkerryksen jälkeen olin saanut irti  noin neliösentin verran pitsiä ja kymmenen minuutin jälkeen olin irroittanut muutaman neliösentin lisää, ja senkin saanut syltättyä ruttuiseksi massaksi. Tässä vaiheessa jo hymy oli kovastikin hyytynyt. Väkersin tuskaisesti vielä hetken, jos saisin jotakin edes pelastettua, mutta oli se vaan luovutettava ja revin yhtenä myttynä pitsinriekaleet muotista. Tuskallisesta tilanteesta ei ole kuvallista todistusaineistoa... Koska pitsimassaa vielä oli runsain mitoin jäljellä täyttelin muotin uudelleen ja laitoin maton taas uuniin. Nyt päätin tarkistaa tilanteen vasta puolen tunnin kuluttua. Kun sitten tarkistin uunin, oli uuniluukku ihan kosteaksi huurustunut ja päätin vaihtaa uunin kiertoilmalle. Reilun vartin päästä pitsi vaikutti kuivalta ja tällä kertaa se irtosikin kuin unelma ja oli oikein helppoa käsitellä. Mutta siis 10-20 minuttia 70 asteisessa uunissa ei riittänyt, tämä pitsi oli reilut kolme varttia uunissa, joista viimeisen vartin kiertoilmalla. Ensi kerralla laitan suoraan kiertoilman päälle ja kokeilen puolen tunnin kuivatusaikaa. 

IMG_2528-normal.jpgIMG_2525-normal.jpg

Kakkuun tyttö toivoi mustikan ja vaniljan makua, joten tällaisella ohjeella tein itse kakun:

Sokerikakkupohja:

Olen aina tehnyt sokerikakkupohjan äitini ohjeen mukaan. Hän kutsui tätä kuppikakuksi. Eli riko lasiin niin monta kananmunaa kun vuokaasi tarvitset. (Tähän kakkuun käytin viisi, tai oikeasti käytin kuusi, mutta vuokaan ei mahtunut, joten osa tulvi yli, eli olisi pitänyt käyttää viisi...) Ota toinen samankokoinen lasi ja kaada lasiin yhtä paljon sokeria, kuin toisessa lasissa on kananmunia. Ota kolmas lasi ja kaada siihen vehnäjauhoja ja perunajauhoja samanverran kuin sokeria ja kananmunia. Sekoita jauhoseokseen leivinjauhetta 1-2 tl, riippuen jauhojen määrästä. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi, sekoita joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet ja kaada taikina korppujauhotettuun vuokaan. Paista 175 asteessa reilu puoli tuntia, kunnes kakku on tikulla kokeillen kypsä. 

Mustikka-vaniljatäyte:

400 g mustikkaa soseutettuna

100 gr  valkosuklaata

4 dl vispikermaa

250 gr mascarponejuustoa

1 dl vaniljakreemijauhetta

hieman sokeria

Sulata valkosuklaa vesihauteessa. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Yhdistä hieman jäähtynyt valkosuklaa, mascarpone-juusto ja mustikkasose keskenään. Lisää varovasti sekoitelleen kermavaahtoon. Vatkaa vaniljakreemijauhe täytteeseen. 

Kokoa kakku. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Käytä kostutukseen vaniljasokerilla maustettua maitoa, noin 1,5 dl. Nosta alin kakkupohja tarjoilulautaselle, laita sen ympärille irtopohjavuoan reunus ja kostuta pohja. Levitä puolet täytteestä pohjalle.  Laita päälle seuraava kakkuphja, kostuta ja levitä loput täytteestä sen päälle. Nosta päälle viimeinen kakkuphja ja kostuta se. Nosta kakku jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli. 

Irrota reunus kakusta, levitä päälle ohut kerros kermavaahtoa, ja laita päälle kakkukuva. Kauli suikale vaahtokarkkimassaa kakun reunalle asetettavaksi, siisti ylä- ja alareuna. Kiinnitä kakkupitsi reunalle pienellä määrällä vettä. 

 

 

IMG_2559-normal.jpg

Valmis kakku.

IMG_2563-normal.jpg

Lähikuvaa pitsireunuksesta. Alkuvaikeuksista huolimatta lopputulos oli yllättävän siisti. Ajattelin kyllä tehdä uudemmankin kerran, tällä kertaa osaan kuivattaa pitsin kunnolla :). 

IMG_2562-normal.jpg