IMG_0971.jpg

Tätä salaattia tein ensimmäisen kerran joskus ennen joulua ja ihastuimme siihen niin, että olemme ehtineet tehdä tätä monta kertaa viimeisen kuukauden aikana. Alkuperäinen ohje oli Helsingin sanomista, mutta muuttelin sitä niin, että tämä ohje ei enää oikein vastaa alkuperäistä. Idea on kuitenkin sama, hieman raa'at päärynät muuttuvat sokerissa paistamalla vallan herkullisiksi! Itse kokeilemalla saa salaattiin sopivan makeuden, mutta suolaisen juuston ja leipäsipsien sekä makeiden päärynöiden ja pähkinöiden liitto on todella hurmaava. Bon appétit!

Päärynä-homejuustosalaatti: (neljä annosta)

n 400 g erilaisia salaatteja

2 päärynää

1 avokado

n 1/2 kurkku

vihreitä viinirypäleitä

1-2 rkl raakaruokosokeria

oliiviöljyä

voita

vaaleaa balsamicoa tai omenaviinietikkaa

sitruunamehua

suolaa ja pippuria myllystä

n. 125 g sinihomejuustoa murustettuna

pekaanipähkinöitä

patonkia

parmesaania

Leikkaa patongista ohuita siivuja, levitä ne uunipellille ja ripottele päälle parmesaaniraastetta. Nosta leivät uuniin n. 200 asteeseen 5-7 minuutiksi, muista vahtia, etteivät pala! Nosta hieman väriä saaneet patonkisipsit uunista sivuun jäähtymään. 

Pese päärynät, poista siemenkodat ja leikkaa hedelmät kuorineen lohkoiksi. Lorauta paistinpannuun noin ruokalusikallinen oliiviöljyä ja samanverran voita. Sulata rasvan joukkoon 1-2 ruokalusikallista sokeria, määrä riippuu päärynöiden kypsyydestä, raa'at päärynät vaativat enemmän makeutta. Paista päärynöitä muutama minuutti, niin että ne pehmenevät hieman, mutta eivät mene ihan muhjuksi. Poimi hedelmät paistinpannusta pihdeillä ja siirrä sivuun jäähtymään. Tee sitten salaatinkastike. Kaada paistinpannuun jääneeseen rasvaan hieman balsamicoa tai omenaviinietikkaa, sitruunaa, suolaa ja pippuria ja sekoita. Tarkista maku ja kaada kastike kulhoon odottamaan. 

Puhdista paistinpannu ja sulata siinä noin ruokalusikallinen voita ja saman verran oliiviöljyä. Kaada rasvan joukkon noin ruokalusikallinen sokeria ja neljä pientä kourallista pekaanipähkinöitä. Kääntele pähkinöitä pannulla, kunnes ne saavat hieman väriä, mutta älä polta niitä. 

Kokoa sitten salaattiannos. Laita neljälle annoslautaselle salaattia. Halkaise kurkku ja poista siemenet lusikalla. Leikkaa kurkusta siivuja ja levitä ne salaattipedille. Halkaise viinirypäleet ja laita salaatin joukkoon. Leikkaa avokado neljään osaan ja viipaloi neljännekset poikittain ja lisää salaattiin. Nosta salaatin päälle jäähtyneet päärynät ja valuta jokaiselle annokselle salaatinkastiketta. Murusta sinihomejuustoa päärynöiden päälle ja viimeistele salaatti paahdetuilla pähkinöillä. Laita muutama patonkisipsi lautasen reunalle ja eikun syömään.