IMG_0892.jpg

Nyt on joulu osaltani juhlittu. Tänään koitti paluu arkeen ja työelämään. Tietysti minuun iski vielä flunssa, joten tässä sohvalla kölliessä onkin hyvä aika postata pari kuvaa meidän tämänvuotisesta piparkakkutalosta. 

IMG_1003.jpg

Tässä koko kartano edestäpäin kuvattuna. Talon perusmuottina on käytetty muumitalon seinää, painoin taikinaan kolme seinää vierekkäin, paistovaiheessa ne liimautuivat hyvin yhteen. Liitoskohdan röpelöt menivät hyvin pikeerikerroksen alle piiloon. Ainoa ongelma tässä oli, että ikkunat kutistuivat vähän liikaa, kun taikinalla ei ollut kohoamisvaraa ulospäin seinästä, niin muutama koekakku meni pipariksi, kun ikkunat pais(t)uivat umpeen. Tähän taloon meni siis kuusi tällaista kolmen kappaleen muumitaloseinää, etupuolelta puuttuu pari ikkunaa porstuan kohdalta. 

IMG_1366.jpg

Talon ikkunat on tehty sulatetusta isomaltoosista. Ensimmäisessä koeversiossa laitoin sokerin uuniin paistumaan, mutta se joko ei ehtinut sulaa, suli kokkareisesti tai kiehui, niin, että meni ihan ruskeaksi, niin päätin sulattaa sokeria jälkikäteen ja valuttaa ikkuna-aukkoihin. Jälki ei ollut niin siistiä, kuin olisin toivonut. Sokerin lämpötila oli hankala pitää tasaisena, ja heti, kun sokeri oli vähän liian kylmää, se lumpsahteli isoina kökköinä ihan vääriin paikkoihin. 

IMG_1026.jpg

Kun ikkunat oli saatu paikoilleen, liimasin talon etu- ja takapuolen seinäkappaleet yhteen sulatetulla isomaltoosilla. Kun sulaa sokeria vaativat hommat oli tehty, oli talon "maalaamisen" aika. Värjäsin pikeerin kermanvalkoiseksi kultaisella, keltaisella ja ruskealla pastavärillä. Puolijämäkällä pikeerillä rajasin kaikki maalattavat alueet ja valutin sitten rajojen sisäpuolille löysää pikeeriä. Kun pinnat olivat kuivuneet, tein paksulla pikeerillä ja ohuella tyllalla ikkunankarmit. Laitoin ikkunoiden yläpuolelle koristeeksi vielä pienet lumihiutaleen muotoiset kakunkoristeet. Liimasin myös tässä vaiheessa seiniin suklaatikkuja pikeerillä  koristelistoiksi

IMG_1355.jpg

Talon pohja on kahdessa osassa paistettu todella iso levy. Liimasin kappaleet yhteen isomaltoosilla ja jouduin hakemaan kaupasta uuden leikkuulaudan alustaksi. Laudan koko on noin 40x50 cm ja alusta on melkein sen kokoinen. Talon katto-osat liimasin kiinni toisiinsa sulatetulla sokerilla, erkkeri-ikkunat on liimattu kiinni pikeerillä. 

IMG_1032.jpg

Talon kasaamista jännitin eniten, mutta se olikin yllättävän helppoa, vaikka iso talo olikin. Nostin yhden seinän kerrallaan alustalle ja käytin kasaamiseen jämäkkää pikeeriä. Yllättävän hyvin osaset kiinnittyivät ja sopivat yhteen. Laitoin suklaatikkuja myös talon kulmiin. Annoin talon kuivahtaa seuraavaan päivään, ennen katon paikallelaittamista. Katon nostin sitten kasattuna talon päälle ja kiinnitin pikeerillä. Koko katto on päällystetty tummasta suklaasta tehdyillä suklaalastuilla, jotka liimasin kiinni pikeerillä. Siinä meni ikä ja terveys, en edes uskalla ajatellakaan kuinka monta tuntia! Kun katto oli valmis, pursottelin vielä katon reunoille jääpuikkoja pikeeristä. 

IMG_1017.jpg

Porstuan katon jätin tarkoituksella päällystämättä, se oli mielestäni kaunis tuollaisenaan. Liimasin vain katon harjalle suklaatikun. 

IMG_1029.jpg

Pihalla oleva joulukuusi on tehty piparkakuista, pikeeristä ja vihreällä maitosuklaalla päällystetyistä auringonkukansiemenistä. Niitä saa ostaa Punnitse&Säästä-kaupoista. Siemenet myydään värilajitelmana, joten hetken aikaa menee siihen, että poimii ne vihreät sieltä kymmenen muun värin joukosta :). 

IMG_0887.jpg

Nämä olivatkin ainoat vaihekuvat mitä ehdin nappaamaan talon kasaamisen lomassa. Kuusi koostuu siis aika monesta pyöreästä piparkakusta, muotoilin ne vapaalla kädellä ja kasaamisvaiheessa laitoin aika reippaasti pikeeriä tornin päälle, niin epätasaisuudet menivät peittoon. Ensin kokeilin pyöritellä kuusta siemenissä, mutta ne tarttuivat niin epätasaisesti pintaan, että asettelin ne sitten pinseteillä yksitellen paikoilleen (hullun hommaa, tiedän!). 

IMG_0880.jpg

IMG_0998.jpg

Kuusenkoristeet on tehty kakkuhyllystä löytyvillä kakunkoristeilla, eli hopeapalloilla, valkoisilla tähdillä ja hopean värisillä nonpareilleilla. Valosilmukka on pattereilla toimiva jouluvalo, jonka kiinnitin muutamasta kohdasta pikeerillä kiinni kuuseen. Muuntaja on piilossa talon takana. 

IMG_1000.jpg

Porstuan eteen tein hiekkakäytävän, joka tosin jäi hieman lyhyeksi, mutta hiekka on siis murskattua digestive-keksiä. Reunuskivet on Punnitse&Säästä-kaupasta löytyneitä suklaakiviä. Pikkupuut on Fazerin vihreitä kuulia, puun rungot on tehty suklaatikuista. Yhtä hyvin olisi siihen voinut käyttää lakuja tai vaikka noitapillejä, mutta nyt sattui olemaan noita suklaatikunpätkiä käden ulottuvilla. Kiinnitin taloa kiertämään samaa valonauhaa, jota on kuusenkin ympärillä. 

IMG_1370.jpg

Nurkkaan kasasin vielä "puksipuu"-asetelman Fazerin kuulista ja suklaakivistä. 

IMG_1369.jpg

Talon pihalle on satanut "lunta", eli kookoshiutaleiden ja tomusokerin sekoitusta. Tällainen piparkakkutalosaaga tällä kertaa, tämä selittänee toivottavasti sen, että tänä vuonna tein vain kolme piparkakkutaloa viimevuotisten parinkymmenen sijaan :).