IMG_8639.jpg

Tänä kesänä ei meidän keittiössä ole pahemmin gourmet-ruokia valmisteltu, uusia perunoita keitettynä joka toinen päivä ja pyttipannuksi paistettuna joka toinen päivä. Jokunen kerta on tehty myös hampurilaisia. Tässä on tosi hyvä ohje itsetehdyille sämpylöille. Sämpylät ovat todella helppotekoisia, vaativat vain jonkin verran aikaa nostatukseen. Nostatuksessa ei kannata oikaista, tuloksena on muuten huomattavan paljon litteämpiä ja tiiviimpiä sämpylöitä. 

Hampurilaissämpylät (18 pientä tai 12 suurta sämpylää)

2,5 dl vettä

2,5 dl maitoa

1 pussi kuivahiivaa

4 rkl sokeria

3 tl suolaa

2 kananmuna

4 rkl sulatettua huoneenlämpöistä voita

16 dl vehnäjauhoja

Lisäksi

1 kananmuna +hiukan vettä voiteluun
seesaminsiemeniä koristeluun

Lämmitä vesi-maitoseos (tai sekoita kiehuva vesi maidon joukkoon) reilusti kädenlämpöiseksi. Sekoita nesteeseen sokeri ja kuivahiiva. Anna seoksen olla noin viitisen minuuttia, kunnes pintaan muodostuu kuplia. Sekoita suola jauhoihin ja lisää jauhot, kananmunat ja voi nesteeseen. Vaivaa taikinaa yleiskoneella noin viisi minuuttia, kunnes taikin on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota liinan alla pari tuntia. Muotoile kohonneesta taikinasta sämpylöitä pellille. Nostata sämpylöitä pari tuntia liinan alla. Penslaa kohonneet sämpylät vesi-munaseoksella ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista sämpylöitä 200 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita. 

 

IMG_8604.jpg

Sämpylät kohoavat paljon, joten jätä reilusti kohoamisvaraa pellille! Minä en sitä näemmä tehnyt...

IMG_8612.jpg

Vaikka sämpylät ovatkin parhaimmillaan paistamispäivänä, pysyvät ne kyllä pehmeinä seuraavaankin päivään. 

IMG_8641.jpg

Mitenkäs sitten suu pannaan, kun hampurilainen on täytetty tähän malliin?