IMG_2964-normal.jpg

Erittäin rakas tystäväni ja hänen miehensä tulivat meille viime viikonloppuna illalliselle. Koska viikonloppu oli hirvenmetsästysaikaa, piti hirvenkaatoa juhlia asianmukaisesti hirvikakulla. Koska illallisemme menu oli italialaishenkinen, oli kakussa täytteenä tiramisua. Ehkäpä suomalainen hirvi ei tästä pahastu... Tämä kakku on tehty ns. tunnelikakkuna, eli täyte tulee näkyviin neliönä kakun leikkauspinnassa. Kannattaa olla terävä kakkulapio tarjoillessa, niin kuvio pysyy kauniimpana kakkua leikatessa. 

Suklainen tiramisu-kakku

Pohja:

6 kananmunaa

2 1/4 dl sokeria

1 1/2 dl vehnäjauhoja

1 1/2 dl perunajauhoja

2 tl leivinjauhetta

3 rkl kaakaojauhetta

Kostutus:

1 dl vahvaa kahvia

1 dl kahvilikööriä

Täyte:

2 valkuaista

4 keltuaista

100 gr sokeria

1 tl vaniljasokeria

500 gr mascarponejuustoa

2 liivatetta

2 rkl kahvilikööriä

Kuorrutus:

250 g leivontasuklaata

3-4 dl kuohukermaa

Koristelu:

Kaulittava valkosuklaamassa:

100 g valkosuklaata

1 dl vaaleaa siirappia

2 dl tomusokeria

Ruskeaa elintarvikeväriä tai tummaa kaakaota

2 dl vispikermaa

Vaniljasokeria

Kaakaojauhetta

Valmista ensin pohja. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Kääntele kuivat aineet munavaahtoon ja sekoita taikina tasaikseksi. Levitä taikina kahdelle leivinpaperoidulle uunipellille ja paista 200 asteessa 6-8 minuuttia. Kumoa kypsä pohja sokeroidulle leivinpaperille jäähtymään. 

Valmista täyte. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Vatkaa keltuaiset ja sokerit vesihauteessa vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Purista liivatteista ylimääräinen vesi ja sulata ne likööriin. Kun keltuaisvaahto on vähän jäähtynyt, vatkaa sekaan mascarpone-juusto. Kääntele valkuaisvaahto varovasti massaan. Kaada liivate ohuena norona seokseen voimakkaasti vatkaten. 

Kasaa kakku. Leikkaa kakkupohjista kaksi irtopohjavuoan kokoista pohjaa. Leikkaa 2-3 halkaisijaltaan noin 8 cm kokoista ympyrää ja vielä noin 5 cm levyistä suikaletta irtopohjavuoan reunoille. Pingota irtopohjavuokaan pohjalle leivinpaperi. Nosta yksi levykakkupohja vuokaan. Kostuta pohja. Vuoraa reuna kakkupohjasuikaleilla ja kostuta nekin. Laita vuoan keskelle pinoon kostutetut pienet kakkupohjaympyrät. Kaada täyte vuokaan. Tässä vaiheessa voi varovasti tasata reunakakkusuikaleen korkeuden sopivaksi täytteen määrän nähden. Kun kakun reunat, täyte ja keskusta ovat kaikki samassa tasossa, laita päälle pohjalevy ja kostuta sekin. Laita jääkaappiin hyytymään seuraavaan päivään. 

Paloittele suklaalevy paksupohjaiseen kattilaan ja kaada kuohukerma kattilaan. Lämmitä miedolla lämmöllä, kunnes suklaa on sulanut. Kaada suklaasula kannelliseen rasiaan ja anna jähmettyä jääkaapissa seuraavaan päivään. 

Valmista valkosuklaamassa. Sulata valkosuklaa vesihauteessa. Lämmitä siirappia kattilassa sen verran, että se muuttuu vähän juoksevammaksi. Sekoita siirapin joukkoon tomusokeri ja sulatettu suklaa. Kaada massa leivinpaperilla vuorattuun kulhoon ja laita jääkaappiin hyytymään seuraavaan päivään. 

Kumoa hyytynyt kakku tarjoiluvadille. Vatkaa vispikerma pehmeäksi vaahdoksi ja mausta se vaniljasokerilla. Levitä ohut kerros valkoista kermavaahtoa pelkästään kakun pinnalle tarttumapinnaksi koristeelle. Värjää loput kermavaahdosta ruskeaksi kaakaojauheella ja levitä kakun reunoille. Aseta maalattu valkosuklaalevy kakun päälle. Vatkaa jähmettynyt suklaa-kermaseos vaahdoksi ja pursota tähtityllalla kakun reunoille. 

 

IMG_2946-normal.jpg

Kakun koristelu. Kauli valkosuklaamassa ohueksi levyksi ja leikkaa levystä irtopohjavuoan kokoinen ympyrä. Hahmottele haluamasi kuvio levyyn. Itse olen onneton piirtäjä, joten printtasin sopivan kuvan netistä, leikkasin sen ääriviivoja myöten irti ja piirsin ääriviivat valkosuklaalevyyn ohuella pensselillä. 

IMG_2952-normal.jpg

Maalaa kuvio valmiiksi. Maalaamisessa voi käyttää vedellä tai alkoholilla laimennettua pastaväriä tai kuumaan veteen liuotettua tummaa kaakaojauhetta. Itse käytin vähän molempia, kaakaovärillä tuli vähän elävämpi pinta. 

IMG_3056-normal.jpg

Tunnelikakkupalan leikkauspinta näyttää vähän erilaiselta.