IMG_2901-normal.jpg

Yksi myöhäisten viikonloppuaamiaisten ihanin herkku on mielestäni täytetyt bagelit. Niitä on joskus hankala saada valmiina, joten päätin kokeilla niiden leipomista itse. Tämä ohje löytyi omasta reseptikokoelmastani, jonne olen vuosien varrella leikellyt ohjeita eri lehdistä, epäilen, että tämä on Hesarista poimittu. 

Päätin heti alkuun lähteä rohkeasti liikkeelle, ja tein ohjeen tuplana. Ensi kerralla teen samalla taikinamäärällä puolet vähemmän, eli 8 isompaa bagelia. 

Bagelit (16 pientä):

3 dl vettä

1 ps kuivahiivaa

7-8 dl vehnäjauhoja

2 rkl sokeria

2 tl suolaa

4 rkl öljyä

Kananmunaa voiteluun

Päälle seesaminsiemeniä, auringonkukansiemeniä tms.

 

Sekoita kuivahiiva, sokeri ja suola pieneen määrään jauhoja. Lisää seokseen reilusti kädenlämpöinen vesi. Vatkaa seosta voimakkaasti ja alusta sitten joukkoon loput jauhot. Vaivaa kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista ja lisää sitten öljy. Lisää vielä vähän jauhoja ja jätä taikina liinan alle kohoamaan. Kun taikina on kohonnut noin kaksinkertaiseksi, laita iso kattilallinen vettä kiehumaan. Pyörittele sillä välin taikinasta 16 palloa. Kun vesi kiehuu, lisää siihen suolaa. Ota yksi taikinapallo ja tee sen keskelle reikä, aivan kuten munkkirinkilään. Laita rinkeli kiehuvaan veteen. Kun se nousee pintaan, käännä se toisin päin ja keitä vielä noin minuutin ajan. Nosta keitetty bagel reikäkauhalla leivinpaperoidulle pellille ja keitä muut samalla tavalla. Peitä keitetyt bagelit leivinliinalla ja kohota ne kaksinkertaisiksi. Voitele kohonneet bagelit munalla ja ripottele päälle siemeniä. Paista uunissa 200 asteessa noin 20 minuttia. Jos et tarjoile leipiä heti, kannattaa ne halkaista ja lämmittää hetken aikaa leivänpaahtimessa ennen täyttöä. Ainakin meillä maistuivat tosi hyviltä ja tuoreilta vielä seuraavana päivänä. 

IMG_2821-normal.jpg

Kelmeitä pullia kattilaanpääsyä odottelemassa. 

IMG_2827-normal.jpg

Bageleiden pinnassa on heti kattilasta nostamisen jälkeen kaikenlaisia ruttuja ja kuplia. Pinta siloittuu muutaman minuuton päästä. 

IMG_2896-normal.jpg

Tässä täytettyjä bageleita lauantain brunssi-pöydässä. Aikuisten bagelit oli täytetty klassisesti tuorejuustolla, kylmäsavulohella, salaatilla, tomaatilla ja punasipulilla. Lapset halusivat omiinsa salaattia, tomaattia, kurkkua ja pepperonia. Kaikki katosivat parempiin suihin :).