IMG_5067-normal.jpg

Pohjanmaalla kun asutaan, päätin tehdä omille syntymäpäivilleni kakun, jos sattuisi tulemaan kahvivieraita. Niitähän tuli talon täydeltä ja Pullahiiren Minttusuklaakakku katosi pian parempiin suihin. Tämä taitaa olla yksi parhaimmanmakuisia kakkuja mitä olen tehnyt, kakkupohja on tosi mehevä ja täyte maistui mukavasti piparmintulta. Täytteessä käytin laktoositonta voita, joka on normaalisuolaista, ja suolan maku tuntui juuri sopivasti täytteessä, herkullista kaikenkaikkiaan!

IMG_5069-normal.jpg

 

Pullahiirestä poiketen päätin tehdä kakusta ruskean, itse kun en ole puheväleillä punajuurien tai mintunvihreän kanssa, joten ulkonäöllisesti minun tekemä kakku poikkeaa aika paljon esikuvastaan. Kakun reunat minun piti koristella After Eight-suklaakonvehdeilla, mutta ne olivatkin liian pieniä korkean kakun reunoille. Sattumoisin olin ostanut Lidlistä heidän omia kopio-After Eightejä, jotka eivät minun mielestä maistuneet yhtä hyviltä, mutta koko oli juuri oikea kakun reunaan, kakkupaloistakin tuli juuri sopivan kokoisia, kun leikkasi yhden konvehdin kokoisen siivun. Tämä kakku jää kyllä minun kakkuvalikoimaan pysyvästi, vaikkakin kakuntekovaiheessa pikku-K ehti jo kailottaa kovaan ääneen "Äitin kakku meni pilalle!", kun toiseen kakunpohjaan tuli halkeama kumoamisvaiheessa....

Minttusuklaakakku

Pohja:

5 dl vehnäjauhoja

4 dl sokeria

2 dl kaakaojauhetta

2 tl leivinjauhetta

5 dl maitoa

120 g voita

2 luomukananmunaa

Laita leivinpaperi kahden irtopohjavuoan pohjalle ja voitele reunat kevyesti. Mittaa kulhoon 2 1/2 dl maitoa ja kananmunat, vatkaa kananmunien rakenne rikki. Lisää seokseen keskenään sekoitetut kuivat aineet. Kuumenna kattilassa loppu maito ja voi, niin että voi sulaa. Lisää seos kunnolla vatkaten taikinaan. Jaa taikina vuokiin ja paista 175 asteessa 20-25 minuuttia. Kokeile tikulla kypsyyttä. Omassa uunissani kypsyminen kesti yli 30 minuuttia. Kumoa kakkupohjat kuumina pois vuoista. 

Kuorrute ja täyte:

4 valkuaista

4 rkl vettä

1 1/2 dl sokeria

350 g voita

piparminttuöljyä mauan mukaan

n 3 rkl kaakaojauhetta (tai oman mieltymyksen mukaan elintarvikeväriä)

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Mittaa sokeri ja vesi kattilaan ja keitä kannen alla, kunnes sokeriliemi on noin 116 asteista. Itse lisäsin tummaa kaakaojauhetta sokeriliemen joukkoon täytteen värjäämiseksi. Kaada sokeriliemi valkuaisvaahtoon koko ajan vatkaten ja vatkaa kunnes seos on jäähtynyt. Lisää paloiteltu huonennlämpöinen voi ja vatkaa kunnes kuorrute on tasaista ja kuohkeaa. Lisää piparminttuöljyä maun mukaan. Jos käytät suolatonta voita, lisää hieman suolaa. 

Levitä vähän kuorrutetta toisen kakkupohjan päälle täytteeksi. Nosta toinen pohja päälle ja levitä vähän täytettä koko pinnan ja reunojen päälle. Laita kakku hetkeksi jääkaappiin jähmettymään. Ota vähän kuorrutetta sivuun pursotuksia varten ja levitä sitten loput kuorrutteesta tasaiseksi kerrokseksi koko kakun päälle. 

Suklaakuorrute:

150 g tummaa suklaata

3/4 dl kermaa

Kuumenna kattilassa kerma ja sulata siihen paloiteltu suklaa. Sekoita, kunnes seos on tasaista. Tähän kakkuun tein vähemmän suklaakuorrutetta ja laitoin sen pursotuspussiin ja pursotin kakun pintaan viivoja. Yllämainittu määrä riittää kakun pinnan päälle, niin, että suklaata voi valuttaa vähän myös reunoille. Koristele kakku haluamallasi tavalla. Itse liimailin reunoille minttusuklaita ja tein vielä reunoihin pursotukset kuorrutteella. 

IMG_5134-normal.jpg


Taustalla vielä syntymäpäivälahjaksi saatu kynttilälyhty, tuttavallisemmin "betoniporsas". 

IMG_5095-normal.jpg